Ta sig hit och runt

Det går att flyga till Teheran från flera europeiska städer, men reser man från Sverige så får man räkna med att minst en mellanlandning kommer att äga rum. Flygbiljetter till Teheran brukar kunna vara ganska billiga!

Om man flyger till Teheran så landar man antingen på Imam Khomeini internationella flygplats, eller på den betydligt äldre men mer centrala flygplatsen Mehrabad. Det går också att ta sig till Teheran via buss eller tåg, i synnerhet från Turkiet, men infrastrukturen haltar ibland, så det är smidigare med flyg.

Tunnelbana

Så sent som år 1999 öppnade Teherans tunnelbana upp, det var den gamla Shahen som hade påbörjat projektet redan på 1970-talet, men pga revolutionen och kriget blev det rejält försenat. Fördelen idag är att tunnelbanan är mycket fräsch och väl utbyggd. Man tar sig med lätthet runt både inom staden och ut till närliggande orter.

Buss

Förutom tunnelbanan så är bussystemet också praktiskt för att ta sig runt i Teheran. Det finns fyra bussnav och väldigt många bussar som kör på regelbundna klockslag. Systemet kan verka komplicerat, men är hyfsat pålitligt. Det finns också särskilda snabbussar som kör snabbt mellan Azaditorget på västra sidan av staden till särskilda stationer i nord, öst och syd. Inne i bussarna sitter män och kvinnor var för sig.

Tåg

Det finns en tågstation i Teheran varifrån man kan ta sig vidare till andra delar av Iran på ett relativt smidigt sätt – i synnerhet om man är kringresande. Tågen är rena och bekväma, men behöver man ett pålitligt system så är flyg att föredra.

Rickshaws

Motorcykeltaxis används flitigt i Teheran, det är ett smidigt sätt att ta sig igenom många gånger tät och seg trafik. Dessa är bara marginellt billigare än valig taxi, men brukar gå snabbare. Är man redan nervös av den galna, teheranska trafiken så gör man dock bäst i att låta bli en rickshawresa. Avgör alltid priset i förväg!

Taxi

Vid varje torg finns det gott om taxibilar, både privata och sådana som delas av flera. Delade taxibilar är praktiska att använda om man ska till större, centrala platser, men om man ska lite längre bort eller till någon udda adress så gör man bäst i att skaffa en egen taxi. Att åka taxi i Teheran är inte direkt billigt och trafiken kan kännas skrämmande. Taxichaufförer är sällan särskilt bra på engelska.

Att tänka på

Om du reser till Teheran med en israelisk stämpel i passet så kommer du inte att bli insläppt i landet. Se till att skaffa ett nytt pass i god tid!

Booking.com