Mat och dryck

Maten är generellt väldigt god i Iran, köket har under mycket lång tid influerats av kök från världens alla hörn och man märker tydliga likheter med Medelhavsmat från Italien, Grekland och Turkiet.

Man äter mycket lamm och fågel och yoghurt är en matvara närvarande vid nästan alla mål. Många iranska maträtter är ganska syrliga, vilket man uppnår genom att addera citron, apelsin eller granatäpple. Vanligtvis behöver de flesta traditionella maträtterna tillagas långsamt.

Maten i Iran är generellt sett mycket nyttig, näringsrik och varierad, och ris är en ofta förekommande ingrediens tillsammans med kötträtter. Det finns ofta många olika färger på en tallrik med iransk mat och smakerna är snarare milda än kryddheta.

Bli hembjuden

För att få tillgång till äkta iransk mat så är det enda sättet att se till att man blir hembjuden till ett äkta iranskt hem. Ingen restaurang lägger sin själ i matlagningen såsom iranska hemmafruar gör. Att bli hembjudet till en iranier är inte helt otänkbart, men som ensam kvinna ska man vara försiktig med att tacka ja till ett sådant erbjudande. Man ska heller inte förvånas om kvinnor och män äter åtskiljt i ett iranskt hem.

Restauranger

Teherans restauranger håller generellt hög standard gällande renlighet och kvalité på maten, och urvalet är stort.

Falafel och kebab

Falafel – denna gudomliga maträtt, som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige, serveras överallt i Teheran. De godaste falafelrätterna finns på andra sidan gatan från den stora bazaaren på 15 Khordad Ave. En underbar aspekt med att äta falafel, förutom att det är himmelskt gott och nyttigt, är att det är ett riktigt budgetalternativ.

Kebab är köttvarianten av falafel, den är lika god och billig, och precis lika lättillgänglig.

Dryck

Kranvattnet i Teheran är rent och friskt, men eftersom man befinner sig i en annan del av världen, där en annan bakterieflora regerar, så är det ändå säkrast att dricka buteljerat vatten.

Läsk, juice och mjölk säljs nästa uteslutande i flaskor, pappkartonger är en ovanlig syn.

Alkohol är förbjudet, både att sälja, förtära eller ta med sig in i landet, så undvik det eftersom straffen kan bli höga och obehagliga om man överträder reglerna.

Kaffe och te dricks mest hela tiden – av alla. Tehusen är många och mysiga och bör helt klart upplevas när man besöker Teheran. Att bli bjuden på ett litet glas te är vanligt när man besöker butiker eller hem och det är helt ok att tacka ja. Iranier är mycket varma och gästvänliga.

Booking.com